Lidé teoreticky hubnou, hubnou, hubnou, ale kila se bohužel nerozplývají jak tající sníh, jak slibují reklamy. Při hubnutí nehraje roli inteligence - lidé pod vlivem emocí ztrácí rozum a podléhají magickým nabídkám. Ani v 21. století zatím nebyl vynalezen zázrak, který by splňoval slogan z reklam - snadno , rychle, bez práce, natrvalo…...
A tak obchodníci s hubnutím roztáčí kolo jojoefektu, věčný koloběh hubnutí a nabírání, kdy lidé věnují mnoho životní energie problematice váhy, ale neefektivně. Jeden úsek života tvrdě hubnou a jakmile zákonitě ostrou dietu poruší, dostanou se do druhého období, kdy se totálně přestanou kontrolovat a sbírají sílu nadměrným příjmem energie na další etapu hubnutí a tak prohubnou život.
Terapii obézních nelze redukovat na držení diet, aniž bychom vzali v potaz dopad na kvalitu jejich života.
Operantní teorie učení říkají, že pokud chceme docílit trvalé změny ve stravovacích návycích, musí se s touto změnou žít lépe. Ve vzájemné spolupráci hubnoucího a odborníka je třeba upravit jídelníček tak, aby byl nejen nutričně výhodnější, ale aby navíc neměl hubnoucí pocit, že „drží dietu“.
Je třeba hledat potraviny, kdy se významně neliší senzorická jakost nutričně vhodnějších pokrmů od méně vhodných, tedy jednodušeji řečeno, zdravé musí znamenat chutné. Pro trvalé udržení váhových úbytků je třeba naučit hubnoucího si sestavit jídelníček, jehož principy bude dodržovat trvale.
Jednou z potravin, která většině lidí – a pozor nejen ženám ale i mužům chutná, je cottage. A navíc splňuje, co pro hubnutí v dnešní uspěchané době potřebujeme – chutná, má výborné nutriční složení a je stále při ruce.
Cottage patří mezi čerstvé sýry tj. nezrající sýry, jejichž výroba končí prokysáním. Vzhledem k tomu, že se tento sýr tepelně neošetřuje, je zdrojem prospěšných bakterií mléčného kysání.
Průměrná energetická hodnota se pohybuje kolem 400 kJ, 13 g bílkovin, 3 g sacharidů a 4- 5 g tuku.
Nutričně tedy splňuje základní požadavek při hubnutí – hodně živočišných bílkovin, které nejsou vázány na tuky a méně sacharidů.
Chutná v přírodní formě, ale výborný je i s příchutěmi. Např. Meggle Cottage Cheese si můžete vybrat hned z několika příchutí - přes přírodní bílý, oblíbený pažitkový, až po pikantní chilli či delikátní kombinace hořčice/cibule a šunka/křen.
Energetická hodnota cottage Meggle se pohybuje okolo 400 kJ a množství tuku okol 4 g na 100 g.
Pokud si koupíte nakrájenou zeleninu a přidáte do ní ochucený cottage, máte za minutu připravený výborný oběd či večeři.
Cottage může být součástí i sladkých dezertů, ovocných pokrmů a dalších pochoutek.
Možná by vás ani nenapadlo ho použít i při přípravě sladkých pokrmů - jako např. tiramisu, cheescake apod. Recepty najdete na www.megle.cz
Pro inspiraci uvádíme recept: Vrstvené lívanečky s limetkovým Meggle Cottage cheese, čerstvými jahodami a javorovým sirupem
K přípravě potřebujeme:
Klasické lívanečky | 12 ks |
---|---|
Meggle Cottage cheese přírodní | 180 g |
Kůra z jedné limetky | |
Vanilinový cukr | 1 sáček |
Čerstvé jahody, očištěné | 350 g |
Javorový sirup | dle chuti |
Moučkový cukr na posypání |
Příprava:
Do sýru Cottage metlou vmícháme vanilinový cukr a limetkovou kůru. Směs vrstvíme s lívanečky, doplníme čerstvými jahodami a přelijeme javorovým sirupem.
Porce: 4
Doba přípravy: 75 min. vč. kynutí
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
součástí mého jídelníčku. Dá se libovolně dochutit a je skvělý :-)
Určitě zkusím jíst Cottage sýr a později až budu umět sestavovat jídelníček se spravnou energetickou hodnotou,vyzkouším i recepty s tímto sýrem.
Dám si do něj chilli, česnek a zeleninu a je to namka.